Konkres Europerio Londýn 2015

16. 02. 2016

 

Pekný deň priatelia...

 

Dovoľte, aby som sa s vami podelila o moju skúsenosť zo zahraničného sympózia. Europerio 2015. Kongres sa konal v Londýne v termíne od 3.-6.6. 2015 a bol určený pre stomatológov a dentálne hygieničky.

Neustále počúvame od našich spoluobčanov v SR ako tu nič nefunguje, aké je všetko v zdravotníctve drahé a ako sme ďaleko za zahraničím...Je to naozaj tak ? Dovolím si oponovať.

 

Na kongres Europerio som chcela ísť už dávnejšie ( organizujú ho každé 3 roky ) a v roku 2012 bol vo Viedni, a to sa mi zdalo drahé a ďaleko....Tak o 3 roky som dala 2x viac na kongres do Londýna. Verejnosť nevie, že za prihlásenie na takéto sympózium sa platí nemalé sumy, takže pokiaľ sa zdravotník školí a zaujíma o novinky vo svojom odbore, musí na to zarobiť. Tu bol poplatok 380 ,-euro , plus letenka, strava, ubytovanie...ale neľutujem ani cent, ani libru.

Prvé prekvapenie bolo hneď pri registrácii, kde sme obdržali menovky s veľkým písmenom D. Ja a moja kolegyňa Vierka sme si mysleli, že dentálne hygieničky, keďže sme vyplňovali pri prihlasovaní podrobné dotazníky o svojej profesii. Aké však bolo naše prekvapenie po prejdených pár metroch na výstavisku, kde bolo 2.500 vystavovateľov, že aj sivovlasí elegantný pán, s označením krajiny Švajčiarsko má D. A takých elegantných pánov bolo viac, z rôznych kútov sveta. A tak sme odchytili jedného z asistentov organizátora a trápne sa opýtali, čo znamená písmeno D...aké však bolo jeho prekvapenie na našu otázku ! A kľudne, pritom mierne pohoršene odpovedal : Dental specialist . 

 

V tej chvíli sme stíchli a užili si 5 minút slávy. 

Pri každom vystavovateľovi sme nemuseli obhajovať svoju profesiu, práve naopak. Zaujímali ich naše praktické skúsenosti s výrobkami, náš názor na novinky. Vypísali sme viac dotazníkov na výrobky, ktoré sme mohli otestovať sami na sebe, vyskúšať, ohmatať, ovoňať...

V jednej miestnosti na prednáškach sedeli lekári, profesori, hygieničky...

Každý deň nami prechádzala profesionálna a stavovská hrdosť.

Ďaľšie prekvapenie bolo, keď výrobky, ktoré nám ukazovali  niektoré firmy ako novinku roku 2015, sme my dve už mali na pracovisku viac ako rok, alebo dva...a na ich prekvapivé otázky : Vy to už poznáte ? sme stúpli v ich očiach , keď sme im hovorili o praktických skúsenostiach, s týmito ,,novinkami „ Nejeden vystavovateľ nás ako prejav obdivu pozval na pohostenie a intenzívne zisťoval, z akej sme krajiny. Našťastie na našich menovkách s veľkým D, bola aj krajina a to stúpala naša národná hrdosť. Slovakia...

 

Preto milí spoluobčania, nepodceňujte kvalitu zdravotnej starostlivosti na Slovensku a úroveň vzdelania našich zdravotníkov. Pri konverzáciách s kolegami zo zahraničia, sa nám potvrdilo, že nikde na svete starostlivosť o zuby nie je lacná, ale vždy je lacnejšia prevencia a záujem  o svoje zdravie ako náprava katastrofy. 

Preto využite skúsenosti erudovaných zdravotníkov.

 

Zdraví Andrea